MPOS چیست و چگونه به کسب و کارهای کوچک و سیار کمک میکند؟
گسترش استفاده از تلفنهای هوشمند همراه و فراگیر شدن شبکه اینترنت، منجر به افزایش شمار کسب و کارهای مبتنی بر این دو فناوری و همینطور پیدایش روشهای پرداخت جدید از قبیل نرم افزارهای بانکی، درگاههای پرداخت اینترنتی، پرداختهای درون برنامهای و شیوههای جدید و آسانتر رد و بدل کردن پول شدهاست.
این پیشرفتها باعث شدهاست که شرکتهای فعال در زمینه نقل و انتقال پول و پرداخت الکترونیک در دنیا و ایران به جای کارتخوانهای قدیمی بزرگ و سنگین که نیاز به خط تلفن یا سیمکارت داشتند، به فکر عرضه دستگاههای جدیدی باشند که دریافت پول را برای صاحبان کسب و کارهای کوچک و سیار سادهتر کند.
این دستگاهها که کارتخوان موبایلی یا به اختصار MPOS نامیده میشوند، به سرعت در حال فراگیر شدن در بازار ایران، به ویژه در بین کسب و کارهای کوچک هستند. کسب و کارهایی که معمولا به کارتخوانی نیاز دارند که به راحتی همه جا در دسترس باشد و هزینه اولیه زیادی را به آنها تحمیل نکند.
البته با شنیدن دستگاه کارتخوان موبایلی نباید گمراه شوید و آن را با دستگاههای کارتخوان سیمکارتی رایج یا قطعه سخت افزاری کوچکی که از طریق جک هدفون به تلفن همراه متصل میشود و فقط اطلاعات کارتهای اعتباری را دریافت میکند، اشتباه بگیرید. کارتخوان موبایلی یا MPOS وسیلهای در ابعاد یک تلفن همراه کوچک با صفحه کلید فیزیکی و محلی برای کشیدن کارت است.
روش کار دستگاه کارتخوان موبایلی یا MPOS
دستگاه MPOS از یک کارتخوان، صفحه کلید و صفحه نمایش تشکیل شده است. در این کارتخوان جدید خبری از کاغذ یا اتصال به شبکه تلفن یا اینترنت نیست، به جای آن این دستگاه با استفاده از فناوری بلوتوث به تلفن همراه متصل شده و در واقع تلفن همراه فروشنده وظیفه ارسال درخواست نقل و انتقال پول از حساب خریدار به حساب فروشنده را بر عهده دارد.
برای اینکار فروشنده مبلغ مورد نظر را در تلفن همراه خود وارد میکند و مبلغ روی صفحه نمایش MPOS به خریدار نشان داده میشود. خریدار برای پرداخت مبلغ، کارت خود را در دستگاه کارتخوان میکشد و رمز را وارد میکند و به جای رسید کاغذی، گزارش برداشت از حساب به صورت پیام کوتاه برای خریدار و پذیرنده ارسال خواهد شد.
در واقع تمام کاری که دستگاه کارتخوان انجام میدهد، خواندن کارت و دریافت رمز کارت و شماره تلفن خریدار است. بقیه مراحل تراکنش در سیستم MPOS بر عهده نرم افزاری است که روی تلفن همراه پذیرنده نصب شدهاست. این نرم افزار میتواند همان نرم افزار بانک یا شرکت واسطه پرداخت الکترونیکی باشد که به سادگی قابلیت تراکنش، مشاهده تراکنشها، موجودی حساب، نقل و انتقال پول و امکانات مختلف یک نرم افزار بانکی را در خود جایدادهاست.
مزایای MPOS برای کسب و کارهای کوچک
1- هزینه کم خرید و نگهداری دستگاه
کسب و کارهای کوچک و تازه کار معمولا توانایی پرداخت هزینههای سنگین کارتخوانهای سیار GPRS را ندارند و بهتر است از دستگاههای کارتخوان موبایلی استفاده کنند. این دستگاهها ارزان تر از کارتخوانها هستند و همچنین بسیاری از ارائهدهندههای MPOS در ایران طرحهای فروش شرایطی، به شرط تعداد مشخصی تراکنش در زمان مشخص را دارند که میتواند قیمت تمام شده دستگاه MPOS را برای کسب و کارهای کوچک، به صفر برساند.
به علاوه در دستگاه MPOS رسید کاغذی حذف شده است که هزینه خرید کاغذ و همینطور هزینه تعمیرات پرینتر دستگاههای سنتی را به طور کامل از دوش صاحبان کسب و کار برداشتهاست.
2- MPOS تنها یک پایانه فروش نیست
شاید یکی از مهمترین و کاربردیترین ویژگیهای دستگاه MPOS را بتوان قابلیت اتصال آن به موبایل و نرم افزاری بودن سیستم پرداخت آن دانست. با این قابلیت امکان توسعه نرم افزارهای حسابداری و جای دادن ویژگی ارتباط با سیستم MPOS در آنها بهوجود آمدهاست.
در این حالت کسب و کارهای کوچک نیازی به صرف ساعتها وقت برای وارد کردن اطلاعات فروش روزانه و هفتگی خود را در نرم افزار حسابداری یا حساب و کتاب کردن به روش سنتی نخواهند داشت و هر تراکنش که از طریق MPOS انجام می شود به طور خودکار در نرم افزار حسابداری ثبت میشود و دخل و خرج آنها در هر ساعتی از روز با کوچکترین جزئیات مشخص خواهد بود.
با استفاده از نرم افزار MPOS، امکان مدیریت آنلاین حساب و اطلاع دقیق از تمامی تراکنشها برای صاحبان کسب و کارهای کوچک بهوجود خواهدآمد.
3- حمل آسان و مناسب برای مشاغل سیار
ابعاد و وزن دستگاههای MPOS بسیار کمتر از دستگاههای کارتخوان قابل حمل سیمکارتی است که جابجایی آنها را راحتتر کرده است. به علاوه این دستگاهها نیازی به سیمکارت مجزا و بسته اینترنت جداگانه ندارند و از طریق شبکه اینترنت تلفن همراه پذیرنده تراکنشها را انجام میدهند.
این ویژگی MPOS را به گزینهای ایدهآل برای خرده فروشها، پیکها، فست فودها و رستورانها، تاکسیها، مشاغل خدمات و تعمیرات در محل و … تبدیل کردهاست.
4- سرعت بالاتر و تجربه کاربری بهتر
برخلاف کارتخوانهای سیمکارتی که از تکنولوژی GPRS استفاده میکردند، MPOS با اتصال به تلفن همراه، میتواند از شبکه پرسرعت 4G یا Wi-Fi بهره ببرد. به این ترتیب سرعت تراکنشها چند برابر میشود که باعث صرفه جویی در زمان و بهبود تجربه کاربری مشتری و پذیرنده خواهد شد.
5- امنیت بالا در پرداخت و دریافت
در سیستم MPOS تراکنش از طریق تلفن همراه یا تبلت شخصی پذیرنده انجام میشود و رسیدهای تراکنش بین دو طرف محرمانه باقی میماند. به علاوه دستگاه کارتخوان موبایلی یا MPOS باید گواهینامه امنیتی PCI PTS را داشته باشد و تلفن همراه یا تبلت نیز الزامات امنیتی PA-DSS را برآورده سازد. نکته امنیتی دیگری دستگاه MPOS نیز این است که اگر کسی آن را سرقت کند، برای او بلااستفاده خواهد بود چون این دستگاه به تنهایی کارایی ندارد و فقط با تلفن همراه هوشمندی که نرم افزار مخصوص دستگاه روی آن نصب است و به کارتخوان متصل شده است، میتوان از آن استفاده کرد.
MPOS آینده کسب و کارهای نو
فراگیر شدن دستگاههای کارتخوان موبایلی، منجر به توسعه نرم افزارهای مدیریت کسب و کار و نرم افزارهای حسابداری و ایجاد ارتباط بین این نرم افزارها با اپلیکیشن MPOS خواهد شد. این ارتباط نویدبخش مدیریت آسان کسب و کار برای استارتاپها و کسب و کارهای کوچک است. در این صورت آنها خواهند توانست در یک اپلیکیشن یکپارچه، موارد مهمی مثل موجودی اجناس یا مواد اولیه، میزان فروش، ترازهای مالی، مکانهای جغرافیایی فروش و بسیاری اطلاعات و آمارهای دیگر که برای توسعه کسب و کار اهمیت بسیار زیادی دارند را به صورت لحظهای و آنلاین، مشاهده، تحلیل و ارزیابی کنند.
مقالات مرتبط: